Nakéremszépen! Azt hiszem már mindenki tapasztalta, hogy milyen irdatlan mennyiségű rövidital létezik! Elkerülendő, hogy ez összezavarjon minket, egy huszáros vágással térjünk rá az alapvető alkoholtartalmú hozzávalókra. Mindegyikről csak egy rövid tájékoztatót írok, akit bővebben érdekelnek az egyes alapanyagok, tessék utánanézni, vagy megkérdezni!
Barndy, Konyak, Borpárlat
Nos a 3 név majdnem ugyanazt takarja, de azért vannak árnyalatnyi különbségek.
Bár a franciák tuti dobnának egy hátast, ha ezt hallanák! A lényeg a lényeg, hogy az angol megnevezés a brandy, konyaknak viszont csak a dél-francia Charente tartomány Cognac nevezetű szőlőtermelő vidékről származó szőlőből készített borpárlatot lehet hívni!
Alkoholtartalma: 38-40%
Gin
A gin neve a francia "geniévre" (boróka) szóból származik, de magát az italt, illetve annak receptjét az angolok fejleszették ki többek között borókából, korianderből, kardamomból, narancsból és angyalgyökérből.
Alkoholtartalma: 37-40%
Rum
A rum a Karib-tenger térségéből származik (Kuba, Jamaica, Haiti, Puerto Rico, Guadeloupe, Martinique, Barbados és Trinidad). A cukornád feldolgozása során keletkezik egy szirupszerű, sűrű anyag a melasz. Na ez a nem túl bizalomgerjesztő kinézetű massza a rum alapanyaga.
Alkoholtartalma: 38-54%
Whiskey, Whisky
Miért is a 2 megnevezés? Egyszerű! Ha ír vagy amerikai, akkor whiskey. Ha skót, kanadai vagy egyéb, akkor whisky. Azt azonban fontos tudni, hogy mindegyik italnak nagyon eltérő íze van! Még a scotch is más-más ízű lehet, pedig mindet Skóciában gyártják. Alapvetően gabonából és malátából készítik ezt az italt.
Alkoholtartalma: ~40%
Vodka
Ki ne hallott volna az orosz nemzeti italról? Maga a szó "vizecskét" jelent. Gabonából, vagy burgonyából készítik.
Alkoholtartalma: min. 40%
Likőr
Számtalan fajtája van, eltérő ízben, színben! Pálinkából, cukoroldatból, gyülölcslevekből, gyógynövényekből, fűszerekből és aromaanyagokból készítik.
Alkoholtartalma: 15-40%
Pezsgő, Champagne
Az I. világháború végéig minden habzóbort champange-nak neveztek, azonban az 1919-es versailles-i szerződés aláírása óta csak a Champagne-ból származó italt lehet így nevezni.
Alkoholtartalma: 7-12%
Röviden ennyi! Ígérem most már igyekszem nem írni ennyi száraz elméleti témát, de ez a muszáj része! Később már jön a hab a tortán, a koktélreceptek.
Lássuk az alkoholtartalmú hozzávalókat
2008.01.18. 19:51 :: D3v14nc3
3 komment
Címkék: vodka pezsgő whisky brandy konyak whiskey gin borpárlat likőr rum
A bejegyzés trackback címe:
https://koktelok.blog.hu/api/trackback/id/tr47302607
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Tevepata · http://popo.blog.hu 2008.01.18. 20:47:13
Gratulálok az oldalhoz először is!
Epekedve várom a recepteket, végre egy hely, ahol nem kell 2500Ft-ot fizetnem egy Longiland Icetea-ért, hanem le lesz írva pontosan mi kell bele és kényelmesen itthonról kortyolgathatom kedvenc koktélomat!
Lényeg a lényeg: ezekhez a kemény piákhoz szerintem így elöljáróba oda lehetne írni, hogy -tól -ig terjed az átlagos alkoholtartalma, mert én pl most fejből nem tudom, hogy a gin hány %-os...
További sok sikert!
Epekedve várom a recepteket, végre egy hely, ahol nem kell 2500Ft-ot fizetnem egy Longiland Icetea-ért, hanem le lesz írva pontosan mi kell bele és kényelmesen itthonról kortyolgathatom kedvenc koktélomat!
Lényeg a lényeg: ezekhez a kemény piákhoz szerintem így elöljáróba oda lehetne írni, hogy -tól -ig terjed az átlagos alkoholtartalma, mert én pl most fejből nem tudom, hogy a gin hány %-os...
További sok sikert!
D3v14nc3 · http://jozenek.blog.hu 2008.01.18. 22:13:37
Köszönöm szépen!
Még néhány "száraz" téma vár ránk, aztán belecsapunk a lecsóba illetve a koktélokba!
Az ötlet remek! Összegyűjtöm, és felteszem a %-okat!
Még néhány "száraz" téma vár ránk, aztán belecsapunk a lecsóba illetve a koktélokba!
Az ötlet remek! Összegyűjtöm, és felteszem a %-okat!
D3v14nc3 · http://jozenek.blog.hu 2008.01.19. 16:24:58
Tevepata kérésére felkerült az alkoholok hozzávetőleges alkoholtartalma.
Várom a további visszajelzéseket!
Várom a további visszajelzéseket!
Utolsó kommentek